Ultravasan, en mental resa!

Fysio-outdoor

Stort sätt alla sätter sig in i hur de ska träna för att förbereda sig på bästa sätt inför en längre tävling som Ultravasan. Man pratar med andra och läser artiklar, bloggar mm om långpass, intervaller men också om utrustning och energiintag. Jag upplever dock att den mentala biten under tävlingen ofta glöms bort. ”Vadå mental strategi? Det blir väl som det blir...”
Du styr till 100 % över dina tankar, och dina tankar kan vara faktorn som gör skillnaden på succé eller fiasko! Har du funderat på hur du reagerar när det kommer negativa tankar i samband med ”ansträngande” situationer? Det behöver inte bara vara i samband med idrott men även i andra situationer.

När man blir trött, är det inte ovanligt att det dyker upp en negativ tanke. Denna negativa tanke skapar en dålig känsla i kroppen, samtidigt som det gärna kommer en ny negativ tanke som följd av den första. Snabbt kommer man in i en negativ tankespiral... Här är det viktigt att ha en strategi så man inte börjar snurra. Och att man har tränat på strategin på förhand! För har man ingen strategi för att bli av med negativa tankar, är det väldigt svårt att undvika spiralen när man väl står där trött och sliten i skogen och tycker synd om sig själv... Jag tror att många bryter lopp just pga att de negativa tankarna tar över. Med andra ord tror jag att många kan undvika att bryta lopp genom att helt enkelt ha, och träna på, strategier för att bryta negativa tankar. ”bryt inte loppet bryt tankemöster” 

Ett sätt att slå bort negativa tankar på, är att tänka motsatt. Du har på förhand bestämt dig för några positiva tankar du ska använda till att putta bort de negativa tankarna med. Hitta tankar som gör dig glad, spelar ingen roll vad det är. Det viktiga är att de ger dig en god känsla i magen och att du börjar le om du tänker på dom! Föreställ dig att du har ett positivt ”tankefilter” som spärrar alla negativa tankar när de kommer, inget ska komma genom! Kom i håg, det är du som bestämmer över vad du ska tänka! Du kanske redan nu vet vilka negativa tankar som brukar komma och ungefär när de kommer. Då kan du på förhand knyta i hop en specifik positiv tanke men en specifik negativ tanke, tala om att vara bra mentalt förberedd! Snart kommer du din jäkla dumma tanke, men jag kommer krossa dig! Vet du inte vilka tankar som brukar komma, välj då ut tre positiva tankar du tänker använda under loppet.

Som jag var inne på är det viktigt att du tränar på detta innan loppet.
Tex nästa gång du ska köra ett långpass eller kanske nästa gång ungarna går dig på nerverna och du tappar humöret:-)

Personligen har jag tex ett minne från min andra Ultravasa när min lilla son springer i mål tillsammans med mig. Dels hade jag klarat loppet på ett perfekt sätt, men glädjen av att dela målgången med Elias var extremt stort. Bara jag börjar tänka på det kommer glädjetårarna smygande och de negativa tankarna försvinner.

Smärta är något du kommer uppleva. Det är bara att vänja dig med tanken. Men en smärta kan försvinna lika snabbt som den kommer, kom i håg det! Det är vad du tänker om smärtan som avgör hur mycket den påverkar dig. Förutom ”motsatt” tänkande är det bra att lägga fokus på något annat. Att sprida lite glädje till andra är något man kan få mycket energi av. Har du funderat på om du är en person som ger eller tar energi under jobbiga perioder under ett lopp? Ger du lite positiv energi får du massa positiv tillbaka! Tar du energi, kommer du bli ännu deppigare! Ett annat sätt är att lägga fokus på något annat är tex tekniken. Ett mantra kan vara frekvens, frekvens, frekvens istället för trött, trött, trött... Och till sist, GLÖM INTE BORT ATT LE! Att le sätter i gång massa härliga känslor i kroppen, allt kommer kännas lite lättare och plötsligt har du fått massor av ny energi!

Kom i håg att det är DU som styr dina tankar, du blir vad du tänker!

Varmt lycka till!