Fysio-outdoor
När ”barfotatänket” kom för fullt (mycket p.g.a. boken ”Born to run”) slängde väldigt många sina skor och började springa barfota. Det blev nästan en religion som växte fram, alla ska springa barfota! De som sprang barfota tyckte de som inte sprang barfota var dumma i huvudet, och de som sprang med skor tyckte de som sprang barfota var dumma i huvudet.
Men resultaten blev ända att många fick skador, men på andra ställen. Vilket igen resulterade i, att springa ”barfota” inte var bättre än att springa med uppbyggda skor...
"Ha ha! Där fick du din barfotajävel...
Det man inte tänkte på är att stort sätt alla som bytte skor inte hade styrkan eller kontrollen till att springa med skorna. Då är det inte skornas fel men vårat sätt att använda skorna som blir fel.... Det betyder att om du har problem, löser du det inte genom att ”bara” byta skor...
Du ändrar foten och kroppens förutsättningar för att springa och röra dig på ett annat sätt, men du har fortfarande inte styrkan och kontrollen som krävs! Det är här det blir problem! Du kanske har styrkan till att springa 1 km, men fortsätter 9 till...
Att byta till ”barfotaskor” innebär ett helhetstänk omkring mera än bara löpning och teknik. Det gäller att få i gång motoriken i fötterna, få muskulaturen att börja jobba, få en kontroll på hur du rör dig, få kontroll och kontakt med den stabiliserande muskulaturen upp genom kroppen. Det handlar om så mycket mera än bara att byta skor!
Vad har du tex på fötterna alla de timmar du inte tränar? Hur bra kontakt har du med dina fötter och ben när du promenerar? Hur står du om du står och jobbar eller tex när du lagar mat? Vilka strumpor har du på dig? Hur är formen på dina skor?
Och detta gäller 24/7, inte bara korta stunder när du maxar din träning....
Men vilka resultat kan man få om man gör detta på ett bra sätt? Fantastiska resultat!
Är detta något jag skulle rekommendera alla? Ja, troligen! Men självklart på olika sätt och med olika framgångssätt! Alla är olika och alla har olika förutsättningar! Vissa är av natur starka, vissa svaga, vissa stela, vissa rörliga, vissa har bra kroppskontroll, vissa dålig... Men absolut alla skulle gynnas av att bli starkare i sina fötter!
Men är det inte så när det gäller hela kroppen? Vi söker ofta genvägar som igen tyvärr kan skapa problem... Ta t.ex. axeln, kroppens rörligaste led. Hur många håller i gång den rörlighet som axeln i utgångspunkten har? Och tränar alla de många muskler som kontrollerar axeln och skulderbladet... Och ska man kalla det träning? Eller bara en del av vardagen?
För tro det eller ej, vi är faktiskt gjorda för att röra på oss!