springande barn

Har du tänkt på hur barn springer?
Nu tänker jag inte bara på tekniken men på vilket sätt de springer?
Hur ofta ser du små barn springa runt med pulsklocka eller köra intervaller? Hur ofta blir små barn skadade av sin löpning? Hur ofta ser du sura barn springa?

Barn springer för att de vill springa, de springer för att de tycker det är kul!
Vuxna springer ofta för att de ”måste” springa… De måste komma i gång med sin löpning, de måste komma i form, de måste för de ska springa marathon snart. Ju mera otränad ju mera måste de… Hur positivt är det ”att måste”? Måste städa, måste betala räkningar, måste stiga upp…

Jag tror att skillnaden på barn och vuxna ofta är att barn springer med kroppen, vuxna springer med huvudet. För vad gör ett barn när de tycker löpningen är tråkigt eller de blir trötta? Jo, de promenerar eller vilar ett tag… För så att springa igen… Vad gör vuxna i samma situation? Jo, fortsätter för huvudet säger det! Men vad händer när huvudet vill mera än vad kroppen klarar av? Jo, man blir gärna skadad. Och självklart mera stressad för nu hinner jag inte träna så mycket som jag måste för att klara av mitt mål. Och stress är väl något vi har nog av…

Tänk om flera skulle springa som barn, springa ut i från vad kroppen klarar av, springa ut i från den lätta fina känslan istället för att forcera löpningen och låta huvudet styra.
Tänk om du skulle strunta att ta med klockan, bara gå ut… Springa med lätta steg, promenera när det känns lite tungt, fortsätta springa när det känns lätt igen… Strunta i vilket tempo du håller, eller hur långt du kör… Bara vara ute och njuta… Eftersom du kör fler och fler pass kommer du kunna springa mer och mer, snabbare och snabbare…

Tro inte att jag inte vill att du ska springa fort eller pressa kroppen, det vill jag självklart! Men jag vill att du ska göra det på rätt sätt!
Jag vill inte att du ska bli skadad!
Jag vill att du ska vara glad när du springer!
Jag vill att du ska tycka löpning är kul!
Jag vill att du ska kunna springa med lätta fina steg!
Jag vill att du ska springa med en bra känsla!

Det är många fina saker jag vill att du ska känna! För jag vet hur bra det kan vara (och ska vara!)

Boken ”Born to run” blev väldigt populär för 7 år sedan.
Är det så att alla är födda för att springa? Ja, det är vi! Men om du tex inte springer under dina första 40 år i livet, tar du inte vara på den egenskapen. Inte konstigt många går sönder när de inte har fysiken till att springa, men man springer ändå… Kanske dags att tänka, ”reborn to run”.
Blir lite som att lära sig matte. Har du räknat matte hele ditt liv, då kan man räkna matte på hög nivå och utmana sig själv med svåra tal. Har man aldrig räknat matte, måste man börja med det enkla för att så gradvis stegra upp nivån.
Varför kan man inte förstå detta när det gäller motionsidrott för vuxna?

Så min utmaning till dig blir:
Gå ut och spring, strunta i klockan, lätt och fint, gå ner du behöver, spring lite fortare om det känns bra tex uppför en backe, skratta och ha kul! Och det behöver inte vara med träningskläder på? Varför inte springa lite när du tex går hem från jobbet?
Löpning är en naturlig rörelse i livet, inte bara träning. Kom i håg det!

Ha en fantastisk 17 maj och ha en fantastik helg!