IMG_3910
Hösten är en fantastisk period för skidåkaren att träna på! Man har massor av olika träningsmetoder, tex rullskidor, träning med stavar, löpning, styrketräning, rörlighetsträning, stakmaskin mm…
Men tyvärr upplever jag ofta att många glömmer bort hur viktig och rolig denna period är!
Det är väldigt vanligt att åka på ett ”vasaloppsläger” under perioden januari februari, och då ofta med syfte att lära sig teknik. Det är självklart viktigt! Men när åkarna inte har styrka, kondition eller uthållighet för att åka bra tekniskt, är det svårt att göra så mycket åt det innan Vasaloppet. Man kanske bara har en månad kvar till loppet…

Under hösten kan du höja kapaciteten på dina svaga områden. Det kan vara kondition, styrka, uthållighet, rörlighet etc… Du kanske tränar allt detta, men hur är kvaliteten på det du gör?

Styrka är ett bra exempel. Väldigt många jag träffar har en för dålig styrka i den stabiliserande muskulaturen, oftast kombinerad med dålig kroppskontroll. Oftast vet man inte om detta själv. Du kanske tränar mycket bålstyrka, men vad hjälper det om du gör fel eller inte hittar muskulaturen. Först gäller det att hitta muskulaturen i enkla övningar, så kan du börja göra svårare övningar. Inte tvärt om. Det är även bra att använda övningar som har rörelser eller positioner som liknar rörelserna och positionerna i själva skidåkningen. Ett bra exempel är att få med nedre del av magen, en rörelse som är väldigt viktigt för att stabilisera bäckenet i stakningen.
Under ses en super övning för att både aktivera och utmana bålmuskulaturen.


Om du börjar redan på hösten med bra kvalitativ styrketräning och samtidigt hittar röda tråden mellan styrketräningen och längdskidstekniken, kommer detta underlätta mycket när du väl kommer på snö. Du kommer även hitta musklerna bättre när du väl åker skidor och på så sätt gör skidåkningen dig starkare.
Vill du ha flera tips på övningar, besök fysio-outdoors youtubekanal!

Ett annat område är träning med stavar, ett fantastisk bra verktyg!
Träning med stavar används oftast för att träna konditionen, dvs den centrala kapaciteten i kroppen (kroppens motor). Detta görs som oftast i form av intervaller där man går eller kör elghufs (en hoppande variant). Tekniken imiterar i båda fallen diagonalåkning på skidor. Här har du väldigt bra möjlighet att träna diagolaltekniken och koppla på rätt muskulatur i rörelsen. Kroppsposition, kroppsstabilitet, tyngdöverföring, frånskjut, avslappnande axlar, armpendel etc etc…
Jag ser ofta personer träna med stavar med usel teknik. Ja, pulsen blir hög och det är bra… Men varför inte göra det med bra teknik, kvaliteten i träningen blir så mycket bättre! Och har du gått över till att enbart staka, är fortfarande träning med stavar viktig träning!
Under kan du se teknikfilmer på träning med stavar.


Som du kanske har förstått är det mycket att lära när det gäller hur man tränar på hösten, och mycket att hämta när det gäller kvaliteten i träningen. Ovanför nämns bara några av de träningsmetoder man har:-)
Tänk att all träning ska utföras med bra kvalitet. Det är det som gör skillnaden! Speciellt om man har begränsad med tid, något de flesta har. Fundera lite på vilka områden du vill bli bättre på inför vintern, och ta tag i de redan nu! Då kommer vintern bli så mycket roligare!

Stort lycka till med din träning!

Och behöver du hjälp med träningen? Ta kontakt och berätta mera!