vasa start
I morgon är det äntligen dags för så många skidåkares stora mål denna vintern, Vasaloppet!
Här kommer lite tips och råd du kan ta med dig nu innan start, men även under loppet. Så din resa ner till Mora blir så trevlig och effektiv som möjligt!

Ska du ta dig i mål på Vasaloppet på ett bra sätt, handlar ALLT om att spara energi! Oavsett om du ska åka kort eller långt, långsamt eller snabbt kommer du behöva spara så mycket som möjligt på din energi.
Det är lätt att bränna lite för mycket energi i onödan på ”dumma” saker. Många bäckar små blir gärna ”väggen” i Oxberg. Kom ihåg att ta det lugnt uppför! Du tjänar knappt någon tid på att åka snabbt upp en backe jämfört med att ta det lite lugnare. Däremot kommer pulsen gå mycket upp, kroppen behöver snabbt bränsle och du tar snabbare slut på dina kolhydratslager. Lite för många snabba backar i början kan medföra att du går tom för energi tidigt i loppet!
Undvik att ligga i front av en klunga, du åker mycket mera energisnålt i klungan. Om du behöver åka om, ta det lite lugnt och stressa inte. Det är lätt att bränna mycket energi på ”dumma” omkörningar!
Det är väldigt viktigt att disponera loppet på ett bra sätt! Öppna i ett tempo du tror att du kan avsluta loppet i. Stressas inte av att andra åker fortare än dig i början, plötsligt vänder det och du börjar åka om massor! Tänk att du ska vara som starkast från Hökberg och in!

Är du en person som ”peppar” dig själv eller ”deppar” dig själv?
Det är en fråga som är ganska bra att ställa sig! Och hur påverkar du din omgivning?
Det är viktigt att du lägger energi på rätt saker innan du ska åka. När skidorna är vallade, är de perfekta till det motsatta är bevisat! Vädret och spåren kan du inte påverka, inte häller andra deltagare! Träningsmässigt kan du inte göra mera! Se framåt och sluta gnälla! Det värsta som finns är skidåkare som sprider negativ energi!

Du är stark! Du kommer få en fantastiskt dag och allt kommer gå kanon!

Kom ihåg att le och va glad! Det är trots allt en lek:-)

Stort stort lycka till!

Ps. Står du längre bak så kommer du få stå i kö ganska länge i starten. Inget att gnälla om:-) Prata lite med folk runt omkring så går tiden fortare. Men kom i håg då att vara en ”peppare”. Och träffar du på en ”deppare”, parat med någon annan:-)