vasa start
Har du tänkt på hur mycket energi du behöver eller kan få i dig under ett Vasalopp?

Jag misstänker att detta är något många glömmer bort! Tanken med detta blogginlägg är inte att säga till dig vad du ska ta och inte ta under tävlingen. Jag vill bara att du innan loppet ska fundera lite på hur mycket energi du ska få i dig för att inte gå tom.

Rent teoretisk kan du ta upp ca 40-60 gram kolhydrater per timme (studier har även visat högre). Men som allt annat är detta väldigt individuellt.
Mängden kolhydrater kroppen kan ta upp är träningsbart, man kan säga att man ska träna tarmen:-)
För vad händer om man trycker i sig mera än vad kroppen kan ta upp? Man kan få ont i magen, illamående, gaser, diarré… Inte så roliga biverkningar, eller hur? Kroppens upptag av kolhydrater är störst om man har multipla kolhydrater, dvs glukos, fruktos och maltodextrin.

Som du kanske förstår är det smart att testa detta på träning, då vet du hur mycket energi du behöver, vilka produkter som fungerar och hur mycket du kan ta upp.

Men vad innebär 40-60 gram kolhydrater?
Under ses några exempel tagna från Enervit. Jag väljer Enervit då de sponsrar Vasaloppet. Jag tar inte med exempel från vanlig mat, tex bullar och bananer.

5 dl sportdryck = 28 g
1 gel = ca 18 g
1 liquid = ca 28 g
1 energibar på 30 g = ca 18 g

Nu kan du lätt börja räkna på hur mycket du behöver ta för att få i dig den mängd du behöver…
Och kom i håg att fyll på redan vid första kontrollen!

 

Så summa summarum… Sätt av 5 minuter och fundera på hur du ska göra och hur mycket du ska få i dig per timme, ha en plan!

Oavsett hur snabbt du kör, så är det inte kul att gå tom för energi!

Lycka till!

Ps. Håll utkik, snart kommer nästa blogginlägg om hur du kolhydratladdar och hur du undviker ett stort misstag många gör!