Alla har fått med sig att FIS har satt begränsning på stavlängd utifrån kroppslängden. Sällan har det blivit så turbulent över en sak, och speciellt är det att många ”skidmotionärer” engagerar sig i ämnet!
Ja, det är konstigt och tråkigt att denna begränsning kommer! Speciellt tråkigt för eliten inom långloppscirkusen som leder utvecklingen i just stakning. Men jag tänker inte skriva så mycket om det (många har skrivit bra inlägg om detta), jag vill häller prata om konsekvensen för ”motionären”, påverkar detta oss på något sätt?
Under kan du läsa ett blogginlägg som jag skrev i februari, just mina tankar omkring stavlängd och stakning. Jag håller fortfarande fast vid det jag skrev då!

Blogginlägg från feb 2016…

Jag har den senaste tiden fått mycket frågor från motionärer om stavlängd vid stakning, många undrar om de ska ha längre stavar…

Teoretiskt sätt kan det vara en fördel att ha lite längre stavar när man stakar uppför. Anledningen är att musklerna omkring axlarna kommer i ett starkare läge när de får jobba i en högre position. Stakning uppför handlar mycket om att få ett bra ”häng” på stavarna, armarna ska stabilisera så kroppstyngden gör jobbet. Viktigt här med stabil kropp och att få fram kroppstyngden bra. Men sätter du inte tekniken eller är stark nog att stabilisera med armarna, är det ingen vits.
Man kan se detta tydligt i bilden under. Hade jag haft lite längre stavar hade händerna kommit lite högre och axlarna kommit i en starkare position (kortare hävstång).

Upp

Men vad med stakning i lättare terräng… Där trodde man förr att en längre stav skulle vara bättre, det pga att man kunde få ett längre drag med armarna.Numera handlar stakning i lätt terräng att få en bra träff, där man kommer in med mycket kroppstyngd i själva träffen. Viktigt med en stabil kropp, annars vill kraften försvinna någon annanstans än ner i stavarna. Är stavarna för långa, kan inte kroppen falla över stavarna och man förlorar mycket kraft i själva träffen. Man kan föreställa sig detta ut ifrån bilden under. Stavspetsen är ganska högt över marken. När jag går på med överkroppen och kroppen är stabil är det väldigt mycket kraft som uppstår i träffen. Skulle staven vara mycket längre skulle jag inte kunna skapa lika mycket kraft i själva träffen…
Elitåkare som är starka och kommer högt upp i position, klarar att få en bra träff! Men motionären som ofta inte kommer upp i position och inte orkar stabilisera kroppen, missar träffen!

IMG_2170

Tycker hela diskussionen omkring stavlängd blir fel. Eliten har börjat testa lite längre stavar. Men eliten åker med BRA teknik, förstår tekniken och är starka nog till att utföra tekniken.
Motionären tar direkt efter och härmar vad eliten gör. Problemet är att motionären INTE har tekniken, förstår inte tekniken och har gärna inte styrkan (eller kroppskontrollen…).

Varför inte lägga lite mera tid på att lära sig tekniken för så att kanske testa med lite längre stavar…

Hur långa stavar ska man då ha?
Vissa säger 30 cm kortare än kroppslängd… Andra säger kroppslängd x 0,84….
Det man ofta ser är att korta åkare har för kort stav när de har 30 cm kortare. När de ska sätta i staven, är det ingen stav att sätta i. Staven kommer först senare i rörelsen och man förlorar mycket kraft…

Men om man är 30 cm lång, ska man då inte ha någon stav?

En åkare på 150 cm ska ha 120 cm stav enligt 30 cm regeln. Enligt 0,84 cm ska personen ha 126 cm. Det betyder 6 cm skillnad! Har hjälp många där de har fått gå upp på stavlängd, rörelsen har blivit extremt mycket bättre! (gäller korta åkare)

Personligt tycker jag 0,84 x kroppslängd funkar bra.
Såg att Jonas Colting på Aftonbladets tips inför Vasaloppet rekommenderade 30 cm kortare… Pinsamt!

Till sist vill jag nämna en annan sak!
I vilken position man sätter armarna påverkar också detta väldigt mycket! Armarnas position handlar mycket om hävstångsprincipen. Hur mycket muskelkraft behövs för att stabilisera armarna i olika positioner. Detta igen påverkar sambandet mellan längden på stakrörelsen, frekvensen i stakrörelsen och kraften i stakrörelsen. Detta påverkar igen hur tekniken ser ut i olika terräng…

Men mera om detta får vi ta en annan gång:-)

Blogginlägg slut…

Förra säsongen åkte jag med 155 cm stavar och är 183 cm lång. Har känt att längden var lite för kort, men inte gått vidare med att testa ny längd. När nya regeln kom, blev jag som säkert många andra irriterad, nu kan jag inte gå upp på stavlängd. Men i morse mätte jag mig själv med pjäxor, samt mätte staven upp till reminfästet. Resultatet visade att jag faktiskt kan gå upp över 2,5 cm, troligen den längd jag skulle komma fram till genom tester.
För de flesta motionärer så kommer detta att räcka! Som jag skrev över, lär dig tekniken först! Lär dig att kontrollera din muskulatur som stabiliserar kroppen i själva stakrörelsen. Börjar du få kontroll på tekniken, då kan du börja testa lite längre stav, men självklart inte längre än vad FIS regelvärk säger:-)

10 januari 2017:
Det har gått ganska lång tid efter att jag skrev detta blogginlägg och jag har fått frågor om jag har testat längre stavar. Jag stakar numera med 157,5, dvs jag har gått upp 2,5 cm. Det är också den längd jag skrev om i själva blogginlägget. Längden gör att jag får ett bra ”häng” på stavarna uppför utan att det förstör ”attacken” i lättare terräng.
Vill du veta mera om stakning? Kolla in fysio-outdoors youtube kanal, klicka här Där finns massor av tips och råd!
Önskar du personlig hjälp eller är ni kanske en grupp/företag/klubb som önskar tex föreläsning, ta kontakt!
En populär och uppskattad föreläsning under denna vinter har varit en 2 timmars föreläsning om stakning. Föreläsningen är en härlig blandning på teori och praktiska övningar.