ultravasanHur bra är du på att barmarksträna?
Och då tänker jag inte på hur mycket du tränar, men kvaliteten i det du gör…

Jag tycker det är lite konstigt att inte flera ”motionärer” har kommit på hur viktig barmarksträningen är inför vintern. Det är en klar röd tråd i mellan det du gör på hösten och den teknik du använder när du åker skidor på vintern. Har du hittat den röda tråden?

Det är väldigt vanligt att åka på ett ”vasaloppsläger” under perioden januari februari, och då ofta med syfte att lära sig teknik. Det är självklart viktigt! Men när åkarna inte har styrka, kondition eller uthållighet för att åka bra tekniskt, är det svårt att göra så mycket åt det innan Vasaloppet. Man kanske bara har en månad kvar till loppet…

Under hösten kan du höja kapaciteten på dina svaga områden. Det kan vara kondition, styrka, uthållighet, rörlighet etc… Du kanske tränar allt detta, men hur är kvaliteten på det du gör?
Styrka är ett bra exempel. Väldigt många jag träffar har en för dålig styrka i den stabiliserande muskulaturen, oftast kombinerad med dålig kroppskontroll. Du kanske tränar mycket bålstyrka, men vad hjälper det om du gör fel eller inte hittar muskulaturen. Först gäller det att hitta muskulaturen i enkla övningar, så kan du börja göra svårare övningar. Inte tvärt om. Det är även bra att använda övningar som har rörelser eller positioner som liknar rörelserna och positionerna i själva skidåkningen. Ett bra exempel är att få med nedre del av magen, en rörelse som är väldigt viktigt för att stabilisera bäckenet i stakningen.
Om du börjar redan på hösten med bra kvalitativ styrketräning och samtidigt hittar röda tråden mellan styrketräningen och längdskidstekniken, kommer detta underlätta mycket när du väl kommer på snö. Du kommer även hitta musklerna bättre när du väl åker skidor och på så sätt gör skidåkningen dig starkare.
Du kan läsa mera om styrka och stakning i ett gammalt blogginlägg här.

Ett annat område är träning med stavar. Träning med stavar används oftast för att träna konditionen, dvs den centrala kapaciteten i kroppen. Detta görs som oftast i form av intervaller där man går eller kör elghufs (en hoppande variant). Tekniken imiterar i båda fallen diagonalåkning. Här har du väldigt bra möjlighet att träna diagolaltekniken och koppla på rätt muskulatur i rörelsen. Kroppsposition, kroppsstabilitet, tyngdöverföring, frånskjut, avslappnande axlar, armpendel etc etc…
Jag ser ofta personer träna med stavar med usel teknik. Ja, pulsen blir hög och det är bra… Men varför inte göra det med bra teknik, kvaliteten i träningen blir så mycket bättre! Och har du gått över till att enbart staka, är fortfarande träning med stavar viktig träning!

Som du kanske har förstått är det mycket att lära när det gäller hur man tränar på hösten, och mycket att hämta när det gäller kvaliteten i träningen. Jag skulle kunna komma med flera liknande exempel som de över…
All träning ska utföras med bra kvalitet. Det är det som gör skillnaden! Speciellt om man har begränsad med tid, något de flesta har.

Första helgen i oktober arrangerar jag ett barmarkläger i Mora där du får lära dig allt om hur du kan träna på hösten. Utöver ”utbildning” blir det självklart mycket träning. Du kommer lära dig grundläggande löpteknik, hur du tränar med stavar både praktiskt och tekniskt, det blir mycket styrketräning med fokus på stabilitet, kroppskontroll och den röda tråden mellan skidåkning och styrka, samt rörlighetsträning. Ut över detta blir det också föreläsning där vi går genom allt teoretiskt.
Röda tråden under hela helgen är kvalitet! Därför är också antalet deltagare begränsat till 12. Du kan läsa mera om lägret här.

Har du inte möjlighet att hänga med på lägret eller du kanske är med i en grupp eller förening som vill köra läger eller workshop, så är det bara att ta kontakt. Då kan vi tillsammans hitta ett upplägg som passar era önskemål!