I dag ligger jag nerbäddad i soffan med förkylning. Vad passar väl då bättre än ett nytt blogginlägg om stakning.

Efter alla de senaste blogginläggen om stakning, tror du kanske att jag enbart arbetar med stakning…
Så är det självklart inte. Men jag tycker det är så många spännande delar i stakningen och de flesta som stakar förstår inte själva rörelsen. Förstår man inte rörelsen är det väldigt svårt att utvecklas på ett bra sätt… Man kan till viss del bli bra på en teknik genom att härma tekniken. Men ska man bli riktigt bra, då måste man förstå tekniken.

Dagens tema är kanske det viktigaste av alla inom stakning, nämligen utgångspositionen.
Ju längre från du är en bra utgångsposition, ju mera måsta du kompensere med styrka och puls.
Jag kommer i detta inlägg både visa exempel i form av bilder, men i slutet kan du även se filmer…

Stakning handlar om att få mycket ”kroppstyngd” över stavarna och använda denna tyngden till att skapa kraft. Ju mera kroppstyngd du får över stavarna, ju mindre muskel arbete behöver du använda.
För att få kroppstyngden över i stavarna måste du luta dig framåt. Men det är viktigt att höftpartiet också kommer med. Lutar du bara fram överkroppen och rumpan är kvar bak, har du fortfarande tyngdpunkten under dig i fötterna. Kroppstyngdpunkten måste fram. Detta ses tydligt i bilderna.
För att kunna hålla kroppen i denna positionen, måste bäckenet stabiliseras. Detta har jag skrivit om tidigare, läs mera här.
Men kort sagt, det handlar om att INTE svanka! Med en gång bäckenet inte hålls stabilt, vill rumpan sticka bakåt och kraften försvinner bak.

Bild 1. Petter Eliassen lätt uppför

Bild 1. Petter Eliassen lätt uppför

För att kunna hålla denna position så måste axlar och armbågar stabiliseras och muskulaturen jobbar statiskt. Armarna är som starkast nära kroppen, läs mera om armarnas position här… I lättare terräng kan armarna sträckas lite längre fram, detta för att få en längre rörelse. Detta ses tydligt i bild 2 och 3. I bild 2 är stavarna ganska vertikala och händerna lite längre fram, detta då det är stakning i lättare terräng. I bild 3 är det stakning i brant uppförs backe, staven vinkla lite bakåt och händerna är närmare kroppen.

Men det  som är ganska häftigt är att samma utgångsposition ses i både bilderna!

Bild 3. Håkon brant uppför

Bild 3. Håkon brant uppför

Bild 2. Håkon platt terräng

Bild 2. Håkon platt terräng

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För några år sedan var det många som tyckte att man skulle staka med raka ben. Fortfarande är det de som lär ut denna teknik, dvs att man fäller på överkroppen med raka knän. Men vad händer då? Om du testar så kommer du känna att rumpan skicket bak väldigt snabbt och kraften försvinner. Att tex staka uppför med raka ben är omöjligt, man måste ta hjälp av benen då benen besitter mycket kraft. Att behålla ett stabilt bäcken när man stakar med raka knän är extremt svårt, om inte omöjligt. Man tappar spänningen snabbt och rumpan sticker bak.
För att behålla kraften framför kroppen och få kraften ner i stavarna, måste knäna böjas. Men som du kan se i filmerna, så böjs knäna vid att de trycks fram, inte att åkaren sätter sig ner bak. Ju mera kraft som behövs, ju mera måste knäna böjas. Det betyder att ju brantare backe, ju mera helkroppsarbete. MEN när man böjer på knäna ska fortfarande kroppstyngden ligga framåt och man får ett bra ”häng” på stavarna. Detta ses tydligt i film två.

Ett tips till dig för att du ska komma i en bra utgångsposition är att när du ska sträcka på dig efter att du är klar med en stakrörelse, så res dig direkt upp och fram. Du kan föreställa dig en backhoppare som hopper eller om du skulle nicka en boll som kommer i mot dig. Detta ses tydligt i i första filmen. Jag reser mig upp och fram, höften blir ”rak” men överkroppen är i ett framåtlutat lägga, samtidigt kommer kroppstyngden fram på fremre del av fötterna.

Kort sagt kan man säga  att stakning handlar om att få kroppstyngden framåt, stabilisera kroppen och använda den. Får du inte kroppstyngden fram, förlorar du mycket kraft. Får du fram den och inte kan stabilisera kroppen så får du ett kraftläckage och du förlorar kraft.

Som du säkert har förstått vid det här läget, handlar stakning (och annan teknik) mycket om kroppskontroll. Att veta var du har din kropp och hur den rör sig är viktigt.
Om du samtidigt ”förstår” rörelsen du ska utföra, har du skapat bra förutsättningar för att bli riktigt bra teknisk.

Själva rörelsen som kommer efter att du har satt kroppen i rätt position, det får jag skriva om en annan gång…